Szparagi owijane boczkiem

1 pęczek szparagów

20 plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego

oliwa z oliwek

parmezan

sól

pieprz

rozmaryn

Szparagi dokładnie umyj i osusz na ręczniku papierowym, a następnie oderwij zdrewniałe końcówki.

Następnie każdego szparaga owiń boczkiem. Wszystkie owinięte boczkiem szparagi układaj na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz rozmarynem.

Szparagi piecz w temperaturze 200-220 stopni C przez około 20-25 minut, aż boczek się zarumieni. Przed podaniem posyp szparagi parmezanem. Do dania pasują młode ziemniaczki i sos tzatziki.

0 comments on “Szparagi owijane boczkiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *