Przepis na smażonego karpia

Oto przepis na smażonego karpia:

Składniki:

  • 1 karp (około 1,5 kg)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Karpia umyj i oczyszcz z łusek oraz wewnętrzności.
  2. Kroję go w plastry, około 1 cm grubości.
  3. W misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz.
  4. W innym naczyniu wymieszaj mleko i jajka.
  5. Kawałki karpia obtaczaj w mące, następnie w mleku z jajkiem, a na końcu ponownie w mące.
  6. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej olej.
  7. Wrzuć kawałki karpia do gorącego oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor, około 3-4 minuty na stronę.
  8. Odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki i surówki.

Smacznego!

(fot. pixabay.com)

0 comments on “Przepis na smażonego karpiaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *