Mix sałat – wedle uznania
Pomidor
Papryka
Suszone pomidory w oleju
Płaskurka (3/4 szklanki) na dwie porcje
Oliwki czarne lub zielone
Rukola
Kukurydza z puszki
Tuńczyk, może być w oleju, równie dobrze w sosie własnym
Cebula czerwona
Papryka ostra czerwona (świeża)
Pieprz i sól do smaku
Olej z konopi
Sos
3 łyżki stołowe wody, 3 łyżki stołowe oleju z konopi – przyprawić wedle uznania – mix ziół suszonych + wyciśnięty ząbek czosnku. Wymieszać i polać sałatkę.
Wszystkie składniki wybierz w ilości wedle uznania. Wszystko, co wymaga pokrojenia, pokrój, wymieszaj i polej sosem. Celowo nie piszemy, że mają to być 2 pomidory lub 5 oliwek, bo wiadomo, każdy z Was lubi czegoś więcej w sałatce.
Kompozycja dla oka ma być zbilansowana tak, aby jednych produktów nie było za dużo, a czegoś za mało. Na dwie porcje najlepiej ugotować 3/4 szklanki płaskurki.
Więcej informacji o płaskurce
Płaskurka zawiera bardzo dużo białka i składników mineralnych, które mogą nadać produktom z tego ziarna ciemniejszą barwę. Ziarno płaskurki zawiera większe ilości błonnika pokarmowego i β-glukanów (węglowodanów), które redukują poziom cholesterolu we krwi i równoważą poziom glukozy we krwi, chroniąc przed cukrzycą typu 2. Uważa się także, że regularne spożywanie zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Ziarna płaskurki rozgrzewają organizm tym samym wspomagając krążenie i zwiększając odporność. Płaskurką można śmiało zastąpić inne zboża takie jak zwykła pszenica czy orkisz. Z płaskurki można zrobić pyszną mąkę, płatki, kaszkę i makarony. Całe ziarna można używać po wcześniejszym kilkunastogodzinnym moczeniu a potem ugotowaniu – do sałatek, zup, past i innych potraw.
0 comments on “Smaczna sałatka z płaskurką i olejem z konopi”Add yours →