Farsz:
500 g pieczarek
5 jajek
sól pieprz
Ciasto:
300 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
7g drożdży instant
140 ml wody
3 łyżki oleju
pół łyżeczki curku
Pieczarki pokrój w plasterki i podduś na patelni, aż cała woda odparuje. Jajka ugotuj na twardo. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich olej, a następnie całość wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką. Ciasto zagnieć do połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Wycinaj ok. 6 cm kółka, jak na pierogi. Na środek nakładaj po łyżeczce farszu. Zlep brzegi.
Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp, ziarnami kminku, siemienia lnianego i sezamu.
Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego!
0 comments on “Paszteciki z jajkami i pieczarkami”Add yours →