FARSZ:
400 g ziemniaków
500g twarogu półtłustego
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 średnie cebule
5 łyżek oleju
CIASTO NA PIEROGI:
500 g mąki pszennej typ 500
80 g masła
250 ml gorącej wody
pół łyżeczki soli
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przepuść przez maszynkę do mielenia. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony twaróg i zeszkloną na oleju cebulkę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Wymieszaj.
Mąkę przesiej do szerokiej miski. Dodaj masło (może być roztopione) i sól. Do miski z mąką wlej gorącą wodę. Wymieszaj łyżką i zacznij zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste.
Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 min. (nie będzie się wtedy kruszyć podczas wałkowania).
Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta pamiętając aby resztę z powrotem zawinąć w folię.
Ciasto cienko rozwałkuj, jeśli trzeba podsyp lekko mąką.
Wykrawaj za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów kółka o średnicy ok. 7 cm. Następnie nałóż łyżkę farszu na środek i zlep brzegi. Gotowe pierogi układaj na desce pod przykryciem. Każdą porcję od razu gotuj.
W dużym garnku zagotuj ok. 3 litów osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć wrzucaj do niej partiami pierogi. Po ich wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze ok. 2 minut i wyciągnij na półmisek.
Smacznego!
0 comments on “Pierogi ruskie”Add yours →