0,5 kg żeberek
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 por
4 średnie ziemniaki
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz
natka pietruszki
Żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zalej 2,5 l wody i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i zbierz szumowiny, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następie gotuj pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
Do garnka dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, pora, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Kaszę przepłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody, odcedź i dodaj do garnka z zupą. Gotuj całość ok. 20-25 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Z zupy wyciągnij kawałki żeberek, oddziel mięso od kości. Krupnik na żeberkach podawaj z kawałkami mięsa i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
0 comments on “Tradycyjny krupnik na żeberkach”Add yours →