Kluski śląskie z burakiem

1 kg ziemniaków

sól

mąka ziemniaczana

1 burak

Buraka upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez około godzinę. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć praską lub zmiel dwukrotnie w maszynce.

Ziemniaki włóż do miski i wyrównaj. Podziel masę na 4 równe części. Wykrój z niej 1/4, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, żeby wypełniła lukę.

Następnie dodaj odłożoną wcześniej część ziemniaków i całe jajko. Zetrzyj upieczonego buraka na najmniejszych oczkach tarki i odciśnij nadmiar soku na sitku lub przy pomocy ręcznika papierowego. Po czym dodaj do ziemniaków. Jeśli masa się bardzo klei dodaj trochę mąki. Wszystko dopraw solą i wymieszaj do połączenia składników

Odrywaj po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrób małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładaj na bok.

W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i partiami wrzucaj kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię delikatnie je zamieszaj (dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię), następnie gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów kluski łyżką cedzakową i wyłóż na półmisek. Powtórz tę czynność z resztą klusek.

Kluski śląskie można podawać od razu po ugotowaniu np. z gulaszem, jednak my najbardziej lubimy takie przypieczone na patelni.

Smacznego!

0 comments on “Kluski śląskie z burakiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *