1 kg ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
1 burak
Buraka upiecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez około godzinę. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieć praską lub zmiel dwukrotnie w maszynce.
Ziemniaki włóż do miski i wyrównaj. Podziel masę na 4 równe części. Wykrój z niej 1/4, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości, żeby wypełniła lukę.
Następnie dodaj odłożoną wcześniej część ziemniaków i całe jajko. Zetrzyj upieczonego buraka na najmniejszych oczkach tarki i odciśnij nadmiar soku na sitku lub przy pomocy ręcznika papierowego. Po czym dodaj do ziemniaków. Jeśli masa się bardzo klei dodaj trochę mąki. Wszystko dopraw solą i wymieszaj do połączenia składników
Odrywaj po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formuj w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrób małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładaj na bok.
W szerokim garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i partiami wrzucaj kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię delikatnie je zamieszaj (dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię), następnie gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wyłów kluski łyżką cedzakową i wyłóż na półmisek. Powtórz tę czynność z resztą klusek.
Kluski śląskie można podawać od razu po ugotowaniu np. z gulaszem, jednak my najbardziej lubimy takie przypieczone na patelni.
Smacznego!
0 comments on “Kluski śląskie z burakiem”Add yours →