Ogórki kanapkowe z kurkumą

dowolna ilość ogórków gruntowych

Zalewa:

2 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1,5 szklanki cukru

1 łyżka ziaren gorczycy

1 łyżka ziaren pieprzu

8 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka soli kamiennej

1 łyżka kurkumy

Świeże ogórki średniej wielkości dokładnie umyj i pokrój na pasterki o grubości ok. 3-5 mm. Następnie poukładaj pionowo, dosyć ciasno w suchych słoikach.

Wszystkie składniki zalewy wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Po tym czasie odcedź przez sitko z przypraw i gorącą zalewą wypełnij słoiki tak by przykryć ogórki.

Słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego na 130 stopni i pasteryzuj 20 minut.

Smacznego!

0 comments on “Ogórki kanapkowe z kurkumąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *