Rosół

4 nieduże marchewki

3 pietruszki

1/2 selera

1 por

1 porcja rosołowa z indyka

1 podudzie z kurczaka

3 litry wody

2 cebule

przyprawy 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżki soli, pół łyżeczki pieprzu

garść natki pietruszki

garść lubczyku

Mięso dokładnie umyj i zalej zimną najlepiej przefiltrowaną wodą. Do garnka z mięsem dodaj obranego selera, pora, marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i nieobraną cebulę. Wszystko zagotuj, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień na najmniejszy i zbierz szumowiny.

Rosół przykryj. W międzyczasie opal nad gazem obraną cebulę i dodaj do zupy. Całość gotuj na małym ogniu, przez ok. 2 godziny, tak by rosół tylko lekko bulgotał

Po tym czasie do zupy dodaj sól i pieprz, a także natkę pietruszki i lubczyk. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.

Z garnka wyłów mięso oraz wszystkie warzywa. Zupę przecedź do drugiego garnka przez metalowe sitko.

Gorący rosół podawaj z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, kilkoma kawałkami mięsa oraz natką pietruszki. 

Smacznego!

0 comments on “RosółAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *