4 nieduże marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
1 por
1 porcja rosołowa z indyka
1 podudzie z kurczaka
3 litry wody
2 cebule
przyprawy 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1,5 łyżki soli, pół łyżeczki pieprzu
garść natki pietruszki
garść lubczyku
Mięso dokładnie umyj i zalej zimną najlepiej przefiltrowaną wodą. Do garnka z mięsem dodaj obranego selera, pora, marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i nieobraną cebulę. Wszystko zagotuj, a gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień na najmniejszy i zbierz szumowiny.
Rosół przykryj. W międzyczasie opal nad gazem obraną cebulę i dodaj do zupy. Całość gotuj na małym ogniu, przez ok. 2 godziny, tak by rosół tylko lekko bulgotał
Po tym czasie do zupy dodaj sól i pieprz, a także natkę pietruszki i lubczyk. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut.
Z garnka wyłów mięso oraz wszystkie warzywa. Zupę przecedź do drugiego garnka przez metalowe sitko.
Gorący rosół podawaj z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, kilkoma kawałkami mięsa oraz natką pietruszki.
Smacznego!
0 comments on “Rosół”Add yours →