Bigos z kapusty pekińskiej

450 g kiełbasy
3 cebule
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6 łyżek koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
ocet do smaku
1,5 szklanki wody
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżki oleju

Kiełbasę pokrój w kostkę i przysmaż na patelni na łyżce oleju. Gdy kiełbasa ładnie się zarumieni przełóż ją do dużego garnka. Marchewkę, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę pokrój w kostkę.

Najpierw zeszklij na oleju cebulę, następnie dodaj starte warzywa i smaż razem przez około 5 minut. Podsmażone warzywa przełóż do garnka z kiełbasą.

Kapustę drobno poszatkuj i wymieszaj w garnku z pozostałymi składnikami. Dodaj paprykę słodką i ostrą, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około pół godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

0 comments on “Bigos z kapusty pekińskiejAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *