1 pęczek botwinki
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 pęczek rzodkiewki
5 średniej wielkości ogórków gruntowych
1 pęczek kopru
1 pęczek szczypiorku
4 jajka
sól i pieprz do smaku
0,5 l kefiru
1,5 l maślanki
Buraczki owiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę (w zależności od wielkości buraczków), a następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Liście botwinki i łodygi umyj, osusz i drobno poszatkuj. Tak samo zrób ze szczypiorkiem i koperkiem. Ogórki zetrzyj na tarce. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do wszystkiego sok z połowy cytryny.
Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
0 comments on “Chłodnik z botwinki”Add yours →