Składniki na ciasto
1 szklanka mąki przennej
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
kakao
Nadzienie
500 g twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki serka mascarpone
owoce wg. uznania – pokrojone w kostkę
zmiksowane owoce np. borówki amerykańskie i truskawki
Składniki wymieszaj i zmiksuj na gładkie ciasto, a następnie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę, kiedy spód będzie ładnie zarumieniony. Aby uzyskać ciemne naleśniki dodaj do ciasta kakao (wedle uznania).
Po wystudzeniu na naleśniki nałóż nadzienie, tak aby można było zrobić z niego sakiewkę. Do „zawiązania” sakiewki użyj paska wyciętego z plasterka cytryny. Całość możesz polać wcześniej przygotowanym sosem z owoców i udekorować owocami oraz bitą śmietaną.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbował 😉
Są bardzo pyszne!