Paszteciki z jajkami i pieczarkami

Farsz:

500 g pieczarek

5 jajek

sól pieprz

Ciasto:

300 g mąki pszennej

pół łyżeczki soli

7g drożdży instant

140 ml wody

3 łyżki oleju

pół łyżeczki curku

Pieczarki pokrój w plasterki i podduś na patelni, aż cała woda odparuje. Jajka ugotuj na twardo. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do nich olej, a następnie całość wlej do miski z mąką. Wymieszaj łyżką. Ciasto zagnieć do połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Wycinaj ok. 6 cm kółka, jak na pierogi. Na środek nakładaj po łyżeczce farszu. Zlep brzegi.

Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp, ziarnami kminku, siemienia lnianego i sezamu.

Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Smacznego!

0 comments on “Paszteciki z jajkami i pieczarkamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *