Pierogi ruskie

FARSZ:

400 g ziemniaków

500g twarogu półtłustego

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3 średnie cebule

5 łyżek oleju

CIASTO NA PIEROGI:

500 g mąki pszennej typ 500

80 g masła

250 ml gorącej wody

pół łyżeczki soli

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Jeszcze ciepłe przepuść przez maszynkę do mielenia. Do masy ziemniaczanej dodaj zmielony twaróg i zeszkloną na oleju cebulkę. Dopraw farsz solą i pieprzem. Wymieszaj.

Mąkę przesiej do szerokiej miski. Dodaj masło (może być roztopione) i sól. Do miski z mąką wlej gorącą wodę. Wymieszaj łyżką i zacznij zagniatać ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste.

Po wyrobieniu ciasta zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 min. (nie będzie się wtedy kruszyć podczas wałkowania).

Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta pamiętając aby resztę z powrotem zawinąć w folię.

Ciasto cienko rozwałkuj, jeśli trzeba podsyp lekko mąką.

Wykrawaj za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów kółka o średnicy ok. 7 cm. Następnie nałóż łyżkę farszu na środek i zlep brzegi. Gotowe pierogi układaj na desce pod przykryciem. Każdą porcję od razu gotuj.

W dużym garnku zagotuj ok. 3 litów osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć wrzucaj do niej partiami pierogi. Po ich wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze ok. 2 minut i wyciągnij na półmisek.

Smacznego!

0 comments on “Pierogi ruskieAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *