dowolna ilość ogórków gruntowych
Zalewa:
2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
8 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soli kamiennej
1 łyżka kurkumy
Świeże ogórki średniej wielkości dokładnie umyj i pokrój na pasterki o grubości ok. 3-5 mm. Następnie poukładaj pionowo, dosyć ciasno w suchych słoikach.
Wszystkie składniki zalewy wymieszaj w garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez kilka minut. Po tym czasie odcedź przez sitko z przypraw i gorącą zalewą wypełnij słoiki tak by przykryć ogórki.
Słoiki wstaw do piekarnika nagrzanego na 130 stopni i pasteryzuj 20 minut.
Smacznego!



0 comments on “Ogórki kanapkowe z kurkumą”Add yours →