4 średnie ziemniaki
kawałek selera
2 cebule
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju z pestek winogron
4 łyżki soku z cytryny
5 ząbków czosnku
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
50 g serka topionego śmietankowego
Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i pora, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Pietruszkę, ziemniaki i marchewkę pokrój na kawałki. Selera zetrzyj na tarce.
Warzywa wymieszaj i podsmażaj bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj tyle wody, żeby przykryła warzywa, a także przyprawy: 2 łyżeczki soli, po pół łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej.
Zupę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj świeży szpinak i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupę zdejmij z palnika i dodaj serek śmietankowy, cytrynę oraz śmietankę. Całość zmiksuj na gładki krem.
Zupę szpinakową możesz podać z wędzonym łososiem i prażonym słonecznikiem. U mnie dodatkowo z kalafiorowym gnocchi.
Smacznego!
0 comments on “Zupa krem ze szpinakiem”Add yours →