Zupa krem ze szpinakiem

4 średnie ziemniaki

kawałek selera

2 cebule

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

3 łyżki oleju z pestek winogron

4 łyżki soku z cytryny

5 ząbków czosnku

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

50 g serka topionego śmietankowego

Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i pora, pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek. Pietruszkę, ziemniaki i marchewkę pokrój na kawałki. Selera zetrzyj na tarce.

Warzywa wymieszaj i podsmażaj bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj tyle wody, żeby przykryła warzywa, a także przyprawy: 2 łyżeczki soli, po pół łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej.

Zupę gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj świeży szpinak i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zupę zdejmij z palnika i dodaj serek śmietankowy, cytrynę oraz śmietankę. Całość zmiksuj na gładki krem.

Zupę szpinakową możesz podać z wędzonym łososiem i prażonym słonecznikiem. U mnie dodatkowo z kalafiorowym gnocchi.

Smacznego!


0 comments on “Zupa krem ze szpinakiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *