Chłodnik z botwinki

1 pęczek botwinki

4 ząbki czosnku

sok z połowy cytryny

1 pęczek rzodkiewki

5 średniej wielkości ogórków gruntowych

1 pęczek kopru

1 pęczek szczypiorku

4 jajka

sól i pieprz do smaku

0,5 l kefiru

1,5 l maślanki

Buraczki owiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę (w zależności od wielkości buraczków), a następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej.

Liście botwinki i łodygi umyj, osusz i drobno poszatkuj. Tak samo zrób ze szczypiorkiem i koperkiem. Ogórki zetrzyj na tarce. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do wszystkiego sok z połowy cytryny.

Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

0 comments on “Chłodnik z botwinkiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *