Ciasto na naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
3/4 szklanki wody (może być gazowana)
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego
Farsz
450 gramów szpinaku mrożonego
250 gramów pieczarek
75 gramów sera feta
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
Ciasto
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj olej roślinny i razem zmiksuj.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
Farsz
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Następnie oprósz solą, podsmaż na patelni, aż odparują. Zdejmij z patelni, wystudź i drobno pokrój. Wrzuć opakowanie zamrożonego szpinaku na patelnię, podgrzej, poczekaj aż odparuje z niego nadmiar wody.
Dodaj to tego czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystudzeniu pieczarek i szpinaku dodaj rozdrobniony ser feta. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na usmażone i wystudzone naleśniki nałóż farsz (około 1 łyżki na każdego naleśnika), a następnie formuj krokiety. Po tym krokiety maczaj w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
0 comments on “Krokiety ze szpinakiem i fetą”Add yours →