Krokiety ze szpinakiem i fetą

Ciasto na naleśniki

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mleka

2 jajka

3/4 szklanki wody (może być gazowana)

szczypta soli

3 łyżki oleju roślinnego

Farsz

450 gramów szpinaku mrożonego

250 gramów pieczarek

75 gramów sera feta

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz do smaku

Ciasto

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto. Dodaj olej roślinny i razem zmiksuj.

Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Farsz

Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Następnie oprósz solą, podsmaż na patelni, aż odparują. Zdejmij z patelni, wystudź i drobno pokrój. Wrzuć opakowanie zamrożonego szpinaku na patelnię, podgrzej, poczekaj aż odparuje z niego nadmiar wody.

Dodaj to tego czosnek przeciśnięty przez praskę. Po wystudzeniu pieczarek i szpinaku dodaj rozdrobniony ser feta. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na usmażone i wystudzone naleśniki nałóż farsz (około 1 łyżki na każdego naleśnika), a następnie formuj krokiety. Po tym krokiety maczaj w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.

0 comments on “Krokiety ze szpinakiem i fetąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *