Gulasz wołowy z warzywami

Składniki:

  • 800g wołowiny (np. łopatka), pokrojonej w kostkę
  • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki, pokrojone w plasterki
  • 1 mały seler, pokrojony w kostkę
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Woda

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotowanie mięsa: Posyp kostki wołowiny mąką, przypraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie mięsa: Na dużym garnku rozgrzej olej i partiami obsmaż mięso, aby było zewsząd zrumienione. Przenieś na talerz.
  3. Warzywa: Na tym samym garnku, dodaj trochę więcej oleju, jeśli potrzeba. Wrzuć cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i seler. Smaż kilka minut.
  4. Dodawanie mięsa i przypraw: Wrzuć mięso do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszaj i smaż przez chwilę.
  5. Dodawanie bulionu: Zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Kontrola konsystencji: Jeśli gulasz jest za gęsty, dodaj trochę wody. Jeśli za rzadki, gotuj bez pokrywki, aby odparować nadmiar płynu.
  7. Doprawienie: Przed podaniem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Lista Zakupów:

  • Wołowina (np. łopatka) (800g)
  • Marchewki (3 sztuki)
  • Pietruszki (2 sztuki)
  • Mały seler (1 sztuka)
  • Cebule (2 sztuki)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
  • Liście laurowe (2 sztuki)
  • Ziarenka ziela angielskiego (kilka)
  • Bulion wołowy lub warzywny (1 litr)
  • Mąka (do oprószenia mięsa)
  • Olej (do smażenia)
  • Sól
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża pietruszka (do dekoracji)

0 comments on “Gulasz wołowy z warzywamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *