Przygotowanie mięsa: Posyp kostki wołowiny mąką, przypraw solą i pieprzem.
Smażenie mięsa: Na dużym garnku rozgrzej olej i partiami obsmaż mięso, aby było zewsząd zrumienione. Przenieś na talerz.
Warzywa: Na tym samym garnku, dodaj trochę więcej oleju, jeśli potrzeba. Wrzuć cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i seler. Smaż kilka minut.
Dodawanie mięsa i przypraw: Wrzuć mięso do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszaj i smaż przez chwilę.
Dodawanie bulionu: Zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Kontrola konsystencji: Jeśli gulasz jest za gęsty, dodaj trochę wody. Jeśli za rzadki, gotuj bez pokrywki, aby odparować nadmiar płynu.
Doprawienie: Przed podaniem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
0 comments on “Gulasz wołowy z warzywami”Add yours →