Podgrzewanie śmietanki: W rondelku, podgrzej śmietankę z przekrojoną laską wanilii (lub kilka kropel ekstraktu waniliowego). Nie doprowadzaj do wrzenia.
Ubijanie żółtek: W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna i gęsta.
Mieszanie śmietanki z jajkami: Powoli, ciągle mieszając, dolej ciepłą śmietankę do żółtek.
Przelewanie do naczyń: Przelej masę do małych, płaskich naczynek do zapiekania (ramekinów).
Pieczenie w kąpieli wodnej: Umieść naczynka w głębokiej blasze. Wlej gorącą wodę do blaszki, tak aby sięgała do połowy wysokości naczynek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 30-40 minut, aż masa będzie ścięta, ale wciąż lekko drżąca w środku.
Chłodzenie: Pozostaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Karmelizacja cukru: Bezpośrednio przed podaniem, posyp wierzch deseru cienką warstwą cukru i karmelizuj za pomocą palnika kuchennego lub pod grillem w piekarniku.
0 comments on “Crème Brûlée”Add yours →