Pyszna pieczona kapusta

Oto przepis na pieczoną kapustę:

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • można dodać własne przyprawy wedle uznania np. słodką paprykę

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  2. Pokrój kapustę na cienkie plasterki.
  3. Wymieszaj olej, ocet jabłkowy i miód w małej misce.
  4. Przenieś kapustę na dużą blachę do pieczenia. Polej ją przygotowanym wcześniej sosem i dokładnie wymieszaj, aby kapusta była dobrze pokryta.
  5. Posól i popieprz kapustę do smaku.
  6. Piecz kapustę w piekarniku przez około 30-40 minut, aż będzie miękka i zrumieniona. Co 10 minut wymieszaj, aby zapobiec przypalaniu.
  7. Podaj ciepłą kapustę jako dodatek do mięsa, ziemniaków lub jako samodzielne danie.

Smacznego!

(fot. wgarnku.pl)

0 comments on “Pyszna pieczona kapustaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *