Oto przepis na deruny, popularne danie kuchni białoruskiej:
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulę obrać i posiekać drobno.
- Dodać cebulę, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz sól do startych ziemniaków i dokładnie wymieszać.
- W rondlu rozgrzać olej.
- Na patelni układać porcje masy ziemniaczanej (ok. 2 łyżek na każdą), uformować placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe deruny wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Deruny podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną lub śmietaną czosnkową.
Smacznego!
(fot. pixabay.com)
0 comments on “Przepis na deruny”Add yours →