Przepis na deruny

Oto przepis na deruny, popularne danie kuchni białoruskiej:

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Cebulę obrać i posiekać drobno.
  3. Dodać cebulę, jajko, mąkę, bułkę tartą oraz sól do startych ziemniaków i dokładnie wymieszać.
  4. W rondlu rozgrzać olej.
  5. Na patelni układać porcje masy ziemniaczanej (ok. 2 łyżek na każdą), uformować placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe deruny wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Deruny podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną lub śmietaną czosnkową.

Smacznego!

(fot. pixabay.com)

0 comments on “Przepis na derunyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *