Przepis na cevapcici

Cevapcici to małe, pikantne kawałki mięsa, popularne w kuchni krajów bałkańskich. Oto przepis na cevapcici:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego lub mieszanki obu)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostra
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, papryką słodką, papryką ostrą, kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Formuj małe kawałki mięsa w kształcie kiełbasek, o długości około 5 cm.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć cevapcici i smaż na złoty kolor, odwracając je co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
  4. Podawaj na gorąco z pieczywem, cebulą, pomidorem i sosem jogurtowym.

Smacznego!

(fot. pixabay.com)

0 comments on “Przepis na cevapciciAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *