Sernik chałwowy


Spód:
250g kakaowych herbatników
100g masła

Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (u mnie Wieluń)
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300g pokruszonej chałwy waniliowej

Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania

Herbatniki zmiksuj w blenderze na piasek. W rondelku rozpuść masło i lekko przestudź. Dodaj do herbatników, wymieszaj.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp masę ciasteczkową. Następnie wyrównaj i lekko dociśnij.

Do większej miski przełóż ser, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę. Wszystko wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do masy zacznij dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.

Przygotowaną masę wylej na spód w blaszce. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160C, na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez około 40 minut.

Sernik po upieczeniu ostudź przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut, następnie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia na ok. 3 godziny.

Po tym czasie przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita. Trzeba uważać, aby nie całość się nie zagotowała.

Gorącą polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Sernik odstaw, aż polewa ostygnie. Następnie wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc.

Sernik posyp odrobiną chałwy. Swój dodatkowo udekorowałam kwiatem z białej czekolady i polewy.

Smacznego!

0 comments on “Sernik chałwowyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *