Spód:
250g kakaowych herbatników
100g masła
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (u mnie Wieluń)
180g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300g pokruszonej chałwy waniliowej
Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania
Herbatniki zmiksuj w blenderze na piasek. W rondelku rozpuść masło i lekko przestudź. Dodaj do herbatników, wymieszaj.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysyp masę ciasteczkową. Następnie wyrównaj i lekko dociśnij.
Do większej miski przełóż ser, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę. Wszystko wymieszaj mikserem do połączenia składników. Do masy zacznij dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Przygotowaną masę wylej na spód w blaszce. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160C, na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 170C i piecz jeszcze przez około 40 minut.
Sernik po upieczeniu ostudź przy uchylonych drzwiczkach przez około 15 minut, następnie wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia na ok. 3 godziny.
Po tym czasie przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj pokruszoną chałwę i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita. Trzeba uważać, aby nie całość się nie zagotowała.
Gorącą polewę wylej na ciasto i wyrównaj. Sernik odstaw, aż polewa ostygnie. Następnie wstaw go do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik posyp odrobiną chałwy. Swój dodatkowo udekorowałam kwiatem z białej czekolady i polewy.
Smacznego!
0 comments on “Sernik chałwowy”Add yours →