Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakami

4 porcje

Składniki:

0,8 kg polędwicy wołowej (4 steki po 200g)
20 g pieprzu czerwonego w ziarnie
Sól morska

Pieczone Bataty:

0,7 kg batatów
40 ml oliwy z oliwek
10 g soli morskiej

Majonez aioli:

3 główki czosnku
10 g soli morskiej
4 szt. żółtka
0,2 l oliwy z oliwek
0,2 l oleju
1 łyżka musztardy dijon
Sok z ½ cytryny
Sól, cukier, pieprz do smaku

Piekarnik nagrzać do 180C. Zawinąć w folię aluminiową każdą główkę czosnku z dodatkiem soli morskiej i łyżką oliwy z oliwek. Z batatami postąpić tak samo jak z czosnkiem. Piec ok 1 godziny. Folię ostrożnie rozwinąć i pozostawić do wystudzenia. Czosnek wycisnąć z łupinek, rozgnieść widelcem na papkę.

Bataty obrać ze skórki i przetrzeć na puree, doprawić solą i pieprzem do smaku Żółtka ucieramy mikserem z sokiem z cytryny i musztardą dijon, dolewamy cienkim strumieniem oliwę wymieszaną z olejem by uzyskać konsystencję majonezu. Pod koniec dodać łyżkę wody, doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz dodać pieczony czosnek.

W moździerzu rozetrzeć czerwony pieprz. Steki z polędwicy obsypać czerwonym pieprzem i skropić olejem. Grill nagrzać do 220C. steki piec ok 5 minut z każdej strony. Po odwróceniu posolić solą morską. Zdjąć na deskę na 2 minuty by mięso odpoczęło. Podawać z puree z batatów i sosem aioli.

Źródło przepisu: Ariete, Autor zdjęcia: www.dwor-korona.pl

0 comments on “Polędwica w czerwonym pieprzu z sosem aioli z pieczonego czosnku i słodkimi ziemniakamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *