Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
Nadzienie:
150 ml śmietanki 30%
100 g sera aldamer MSM Mońki
100 g sera pleśniowego lazur
100 g papryki zielonej pokrojonej w kostkę
6 żółtek
Do smaku: sól, pieprz młotkowany, oregano, bazylia
Dodatkowo:
70 g oliwek czarnych
70 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą.
Piec nagrzewamy do 180C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 części. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na środku każdego ciastka kładziemy kubek z wodą; w ten sposób wyrosną nam tylko brzegi ciasta.
Wkładamy do pieca na 10 minut. Po wyciągnięciu ściągamy kubek i papier z wierzchu. Do każdej sakiewki wkładamy nadzienie, na wierzchu układamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200C, wkładamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Ariete, MSM Mońki. Autor zdjęcia: www.dwor-korona.pl
0 comments on “Sakiewki z ciasta francuskiego z jajkiem, serem aldamer”Add yours →