Walentynkowy deser w kształcie serca


200 ml śmietanki 30 %

200 ml mleka

4 łyżki cukru waniliowego

2 płaskie łyżki żelatyny

50 ml wody

250 g malin

1 galaretka malinowa

łyżka sok z cytryny

1 łyżka cukru

Do małej miski wlej 50 ml wody. Dodaj dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość zamieszaj i odstaw, żeby żelatyna napęczniała.

Do rondelka wlej 200 ml mleka i tyle samo śmietanki słodkiej 30 %. Wsyp cukier waniliowy (u mnie z prawdziwą wanilią). Wszystko zacznij podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia cukru. Mleko powinno się prawie zagotować. Wówczas zdejmij rondelek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Jeszcze gorące mleko przelej do foremek w kształcie serc i włóż do lodówki.

W 250 ml gorącej wody rozpuść galaretkę malinową. Ją także przelej do takich samych foremek i wstaw do lodówki.

Po 2-3 godzinach foremki z deserem umieść na chwilę w rondelku z wrzątkiem (na 2-3 sekundy) i po kolei wyjmuj serca. Możesz najpierw na talerzu ułożyć serce z galaretki, a na wierzch położyć panna cottę.

Maliny zblenduj z cukrem i sokiem z cytryny i polej deser według uznania. Ja udekorowałam serca napisami z czekolady.

Smacznego!

0 comments on “Walentynkowy deser w kształcie sercaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *