Krem czosnkowy

1,5 główki czosnku

400 g ziemniaków

100 g parmezanu

750 ml bulionu

3 łyżki oliwy, 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, tymianek

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, smaż kilka minut mieszając. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i tymianek. Smaż 1-2 min cały czas mieszając.

Ziemniaki z czosnkiem przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń liście i ziele.

Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Wrzuć starty parmezan i mieszaj do rozpuszczenia.

Zupę dopraw pieprzem i udekoruj świeżą bazylią albo natką pietruszki. Swój krem czosnkowy podałam z chrupiącymi, domowymi bagietkami.

Przepis na domowe bagietki

Smacznego!

0 comments on “Krem czosnkowyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *