1,5 główki czosnku
400 g ziemniaków
100 g parmezanu
750 ml bulionu
3 łyżki oliwy, 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego, pieprz, tymianek
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę, smaż kilka minut mieszając. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i tymianek. Smaż 1-2 min cały czas mieszając.
Ziemniaki z czosnkiem przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń liście i ziele.
Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Wrzuć starty parmezan i mieszaj do rozpuszczenia.
Zupę dopraw pieprzem i udekoruj świeżą bazylią albo natką pietruszki. Swój krem czosnkowy podałam z chrupiącymi, domowymi bagietkami.
Smacznego!
0 comments on “Krem czosnkowy”Add yours →