7 g suchych drożdży
3 szklanki mąki ( 1 szkl. chlebowej, 1 szkl. z płaskurki, 1 szkl. mąki do pizzy typ 00)
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, dodaj cukier i sól. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do nich oliwę, a następnie wlej do miski z mąką. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.
Ciasto podziel na 3 części. Dłońmi kształtuj podłużne bagietki o średnicy około 4 cm. Blaszkę pod bagietki wyłóż papierem do pieczenia, natłuść oliwą i obsyp mąką. Ułóż bagietki i delikatnie oprósz je z góry mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu każdą bagietkę natnij lekko kilka razy po ukosie ostrym nożem. Bagietki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut. W trakcie pieczenia możesz spryskać bagietki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące.
Smacznego!
0 comments on “Bagietki domowe”Add yours →