Bagietki domowe

7 g suchych drożdży

3 szklanki mąki ( 1 szkl. chlebowej, 1 szkl. z płaskurki, 1 szkl. mąki do pizzy typ 00)

250 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

2 płaskie łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Do miski wsyp wszystkie rodzaje mąki, dodaj cukier i sól. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do nich oliwę, a następnie wlej do miski z mąką. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Ciasto podziel na 3 części. Dłońmi kształtuj podłużne bagietki o średnicy około 4 cm. Blaszkę pod bagietki wyłóż papierem do pieczenia, natłuść oliwą i obsyp mąką. Ułóż bagietki i delikatnie oprósz je z góry mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu każdą bagietkę natnij lekko kilka razy po ukosie ostrym nożem. Bagietki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut. W trakcie pieczenia możesz spryskać bagietki wodą. Będą wówczas bardziej rumiane i chrupiące.

Smacznego!

0 comments on “Bagietki domoweAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *