Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie to regionalne danie kuchni małopolskiej. Placki z serem świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. W zależności od sezonu, możesz podać je z najróżniejszymi dodatkami. Z owocami w całości albo w postaci sosu, z miodem, bakaliami, jogurtem czy ze śmietaną.

300 g sera twarogowego półtłustego

2 jajka

1 łyżka stopionego masła

1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego

5 łyżek mąki tortowej

Do smażenia

2 łyżki masła klarowanego

cukier puder do posypania

frużelina owocowa

mięta

Twaróg rozgnieć widelcem, a następnie zbelnduj. Do sera dodaj jajka, roztopione masło oraz cukier waniliowy i miksuj przy pomocy miksera, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodaj mąkę i wmieszaj ją delikatnie na niskich obrotach.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Placki smaż partiami po 4-5 sztuk, na złoty kolor z każdej strony. Usmażone małdrzyki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawaj gorące, posypane sporą ilością cukru pudru oraz frużeliną z dowolnych owoców. Całość udekoruj listkiem mięty.

Smacznego!

0 comments on “Małdrzyki krakowskieAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *