Małdrzyki krakowskie to regionalne danie kuchni małopolskiej. Placki z serem świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. W zależności od sezonu, możesz podać je z najróżniejszymi dodatkami. Z owocami w całości albo w postaci sosu, z miodem, bakaliami, jogurtem czy ze śmietaną.
300 g sera twarogowego półtłustego
2 jajka
1 łyżka stopionego masła
1 i 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
5 łyżek mąki tortowej
Do smażenia
2 łyżki masła klarowanego
cukier puder do posypania
frużelina owocowa
mięta
Twaróg rozgnieć widelcem, a następnie zbelnduj. Do sera dodaj jajka, roztopione masło oraz cukier waniliowy i miksuj przy pomocy miksera, aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodaj mąkę i wmieszaj ją delikatnie na niskich obrotach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Placki smaż partiami po 4-5 sztuk, na złoty kolor z każdej strony. Usmażone małdrzyki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj gorące, posypane sporą ilością cukru pudru oraz frużeliną z dowolnych owoców. Całość udekoruj listkiem mięty.
Smacznego!
0 comments on “Małdrzyki krakowskie”Add yours →