Ostra zupa orientalna

400 g mięsa drobiowego z indyka

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu

1 ząbek czosnku

1 litr rosołu

1 marchew

1 korzeń pietruszki

1 cebula

100 g szpinaku

płaska łyżeczka pasty z papryczek chili

1 łyżeczka pasty czerwonej curry

sok z 1 cytyny

200 g makaronu ryżowego

1 łyżeczka przyprawi harissa

pół łyżeczki kminu

Filet z indyka pokrój w cienkie paski i skrop łyżką sosu sojowego, po czym starannie wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej i dodaj mięso. Podsmażaj na ostrym ogniu, aż się zetnie. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. minutę. Następnie mięso wyjmuj, starannie osączając (sos/wywar ma zostać w garnku) i przełóż na talerz. Do niewielkiej ilości sosu, który został w garnku dodaj wywar i doprowadź do wrzenia. W miedzy czasie przygotuj warzywa.

Marchew, pietruszkę, cebulę i czerwoną paprykę, umyj, osusz i obierz. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój w cienkie paseczki.

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, następnie przepłucz w zimnej wodzie, odcedź i odstaw na bok.

Gorący wywar dopraw sosem sojowym, pastą z ostrych papryczek chili, kminkiem, solą i pieprzem oraz przyprawą harissa. Następnie dołóż przygotowane warzywa i gotuj przez kilka minut tak, żeby były al dente. Na koniec wyłącz grzanie, wciśnij sok z połówki cytryny, dodaj porcję szpinaku, delikatnie zamieszaj i podawaj.

Na talerz nałóż porcję makaronu, zalej gorącym wywarem z warzywami, nałóż porcję mięsa i skrop olejem sezamowym. Całość możesz posypać sezamem i szczypiorkiem.

Smacznego!

0 comments on “Ostra zupa orientalnaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *