400 g mięsa drobiowego z indyka
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu
1 ząbek czosnku
1 litr rosołu
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1 cebula
100 g szpinaku
płaska łyżeczka pasty z papryczek chili
1 łyżeczka pasty czerwonej curry
sok z 1 cytyny
200 g makaronu ryżowego
1 łyżeczka przyprawi harissa
pół łyżeczki kminu
Filet z indyka pokrój w cienkie paski i skrop łyżką sosu sojowego, po czym starannie wymieszaj.
W garnku rozgrzej olej i dodaj mięso. Podsmażaj na ostrym ogniu, aż się zetnie. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. minutę. Następnie mięso wyjmuj, starannie osączając (sos/wywar ma zostać w garnku) i przełóż na talerz. Do niewielkiej ilości sosu, który został w garnku dodaj wywar i doprowadź do wrzenia. W miedzy czasie przygotuj warzywa.
Marchew, pietruszkę, cebulę i czerwoną paprykę, umyj, osusz i obierz. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój w cienkie paseczki.
Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, następnie przepłucz w zimnej wodzie, odcedź i odstaw na bok.
Gorący wywar dopraw sosem sojowym, pastą z ostrych papryczek chili, kminkiem, solą i pieprzem oraz przyprawą harissa. Następnie dołóż przygotowane warzywa i gotuj przez kilka minut tak, żeby były al dente. Na koniec wyłącz grzanie, wciśnij sok z połówki cytryny, dodaj porcję szpinaku, delikatnie zamieszaj i podawaj.
Na talerz nałóż porcję makaronu, zalej gorącym wywarem z warzywami, nałóż porcję mięsa i skrop olejem sezamowym. Całość możesz posypać sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego!
0 comments on “Ostra zupa orientalna”Add yours →