Konfitura z pomarańczy

6 pomarańczy

2,5 szklanki cukru trzcinowego

2 szklanki wody

sok z jednej cytryny

Pomarańcze umyj i obierz pomarańczową skórkę przy użyciu obieraczki do ziemniaków. Obieraj każdy owoc od góry do dołu, tak by powstały paski. Skórki umieść w rondelku, zalej wodą i gotuj przez 5-7 minut. Po tym czasie odcedź na sitku, następnie przepłucz dokładnie wszystkie skórki pod bieżącą wodą. Pokój na drobną kosteczkę.

Najwygodniej jest kłaść kilka skórek jedną na drugiej, potem kroić wzdłuż, zbierać razem i siekać w drobną kosteczkę.

Pomarańcze pozbaw białej skórki. Trzeba ją okroić tuż przy miąższu i wyrzucić.

Pokrój pomarańcze w drobną kostkę. W dużym garnku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i zagotuj. Dodaj pokrojoną skórkę i miąższ z pomarańczy. Gotuj na średnim ogniu około godziny lub dłużej. Zostaw do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia czynność powtórz, ale tym razem gotuj na mniejszym ogniu również około godziny pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 5-10 minut.

Gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoiczków i od razu zakręć.

Smacznego!

0 comments on “Konfitura z pomarańczyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *