Ciasto na pierniki:
150g masła
250g naturalnego miodu
250g cukru
3 jajka
po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
800 g mąki pszennej
Lukier do ozdoby:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Masło, cukier, miód i przyprawy umieść w rondelku i podgrzej. Mieszaj do momentu, aż składniki się roztopią. Pamiętaj, aby nie zagotować masy. Gdy wszystko się ładnie połączy zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z sodą. Dodaj ostygniętą masę oraz dwa jajka. Całość zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Foremkami zacznij wycinać pierniczki, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pamiętaj, że w trakcie pieczenia pierniki urosną.
Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni, na funkcji termoobieg i piecz przez ok. 12 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Ostygnięte pierniczki dowolnie udekoruj.
Pierniczki przechowuj w szczelnym opakowaniu (puszce) najlepiej przez około 2-3 tygodnie.
Lukier.
Do białka dodaj przesiany cukier puder, wymieszaj mikserem, aż powstanie jednolita masa, miksuj przez około10 minut.
0 comments on “Pierniki świąteczne”Add yours →