Domowa pizza

Ciasto:

250 g mąki do pizzy typ 00

150 ml ciepłej wody

7g suchych drożdży

pół łyżeczki soli

2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

mozzarella

parmezan

kilka cienkich plastrów wędzonego boczku

kilka plasterków salami

sos pomidorowy

papryczki chili

kukurydza

cebula

Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Do miski wsyp pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto wymieszaj łyżką. Po chwili przełóż na blat i wyrabiaj przez ok 10 min, aż będzie miękkie i puszyste.

Wyrobione ciasto wyłóż na deskę podsypaną mąką. Ciasto z wierzchu też lekko oprósz. Przykryj ciasto tą samą miską, jednak wcześniej spryskaj ją od wewnątrz odrobiną wody. Odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem blaszkę. Uformuj palcami okrąg o średnicy ok. 30 cm tak, aby brzegi ciasta były wyższej niż środek.

Na tak przygotowany placek nakładaj sos pomidorowy, mozzarellę, cienko pokrojone papryczki chili, cebulę, kukurydzę, a także plsatry boczku i salami.

Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym na 250 stopni na najniższym poziomie, przez ok. 6 – 7 min.

Gorącą pizzę pokrój i udekoruj rukolą oraz tartym parmezanem. Całość skrop oliwą z oliwek.

Smacznego!

0 comments on “Domowa pizzaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *