Ciasto:
250 g mąki do pizzy typ 00
150 ml ciepłej wody
7g suchych drożdży
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
mozzarella
parmezan
kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
kilka plasterków salami
sos pomidorowy
papryczki chili
kukurydza
cebula
Mąkę przesiej do miski. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Do miski wsyp pół łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto wymieszaj łyżką. Po chwili przełóż na blat i wyrabiaj przez ok 10 min, aż będzie miękkie i puszyste.
Wyrobione ciasto wyłóż na deskę podsypaną mąką. Ciasto z wierzchu też lekko oprósz. Przykryj ciasto tą samą miską, jednak wcześniej spryskaj ją od wewnątrz odrobiną wody. Odstaw na ok. 45 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na wyłożoną papierem blaszkę. Uformuj palcami okrąg o średnicy ok. 30 cm tak, aby brzegi ciasta były wyższej niż środek.
Na tak przygotowany placek nakładaj sos pomidorowy, mozzarellę, cienko pokrojone papryczki chili, cebulę, kukurydzę, a także plsatry boczku i salami.
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym na 250 stopni na najniższym poziomie, przez ok. 6 – 7 min.
Gorącą pizzę pokrój i udekoruj rukolą oraz tartym parmezanem. Całość skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
0 comments on “Domowa pizza”Add yours →