Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to postne danie typowe dla wielkopolskiej kuchni, złożone z ziemniaków gotowanych w mundurkach (w gwarze pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogowego sera. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem.

1 kg średniej wielkości ziemniaków

250 g białego twarogu półtłustego

sól, pieprz

świeży koperek

szczypiorek

rzodkiewka

czerwona cebula

papryczka chili

oliwa z oliwek

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do tego przepisu użyłam ziemniaków pieczonych w piekarniku. Są zdecydowanie lepsze w smaku niż te tradycyjnie gotowane w wodzie.

Ziemniaki dokładnie umyj za pomocą szczoteczki (nie obieraj), osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zawiń w folię aluminiową i ułóż w blaszce. Piecz w piekarniku przez ok. 45 min. w temp. 200 stopni.

Cebulę i szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, szczypiorek, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.

Upieczone ziemniaki odwiń z folii, przekrój na pół, ułóż na talerzu, a następnie oprósz solą i pieprzem. Na wierzch każdego ziemniaka wyłóż po łyżce twarogu. Całość posyp jeszcze szczypiorkiem i cebulą. Dodaj też po plasterku ostrej papryczki chili i rzodkiewki. Całość udekoruj koperkiem. Na koniec pyry z gzikiem polej oliwą z oliwek.

Smacznego!

0 comments on “Pyry z gzikiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *