Pyry z gzikiem to postne danie typowe dla wielkopolskiej kuchni, złożone z ziemniaków gotowanych w mundurkach (w gwarze pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogowego sera. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem.
1 kg średniej wielkości ziemniaków
250 g białego twarogu półtłustego
sól, pieprz
świeży koperek
szczypiorek
rzodkiewka
czerwona cebula
papryczka chili
oliwa z oliwek
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Do tego przepisu użyłam ziemniaków pieczonych w piekarniku. Są zdecydowanie lepsze w smaku niż te tradycyjnie gotowane w wodzie.
Ziemniaki dokładnie umyj za pomocą szczoteczki (nie obieraj), osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zawiń w folię aluminiową i ułóż w blaszce. Piecz w piekarniku przez ok. 45 min. w temp. 200 stopni.
Cebulę i szczypiorek pokrój w drobną kostkę. Twaróg przełóż do miski, rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, szczypiorek, cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Do całości dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.
Upieczone ziemniaki odwiń z folii, przekrój na pół, ułóż na talerzu, a następnie oprósz solą i pieprzem. Na wierzch każdego ziemniaka wyłóż po łyżce twarogu. Całość posyp jeszcze szczypiorkiem i cebulą. Dodaj też po plasterku ostrej papryczki chili i rzodkiewki. Całość udekoruj koperkiem. Na koniec pyry z gzikiem polej oliwą z oliwek.
Smacznego!
0 comments on “Pyry z gzikiem”Add yours →