Sałatka z brokułem i jajkami przepiórczymi

Jajka przepiórcze zawierają znacznie więcej cennych witamin i minerałów niż jaja kurze. W swoim składzie posiadają magnez, cynk, potas, miedz, fosfor, wapń, żelazo, selen, wit. A, wit. z grupy B, a także wit. C, D i E. Warto je włączyć do naszej diety.

1 brokuł

1 opakowanie jajek przepiórczych (16 szt)

mała puszka kukurydzy

4 łyżki prażonego słonecznika

sól pieprz do smaku

2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka musztardy

kilka papryczek chili (u mnie marynowane piri piri)

Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie odstaw do wystudzenia. Jajka przepiórze ugotuj na twardo (ok. 2 min. od zagotowania się wody) i obierz.

Słonecznik upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Przygotuj sos. Dwie łyżki majonezu wymieszaj z łyżką śmietany i łyżeczką musztardy.

Na talerz układaj kolejno: brokuł, jajka, kukurydzę, słonecznik i papryczki chili. Całość dopraw solą i pieprzem na koniec polej sosem.

Smacznego!

0 comments on “Sałatka z brokułem i jajkami przepiórczymiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *