Jajka przepiórcze zawierają znacznie więcej cennych witamin i minerałów niż jaja kurze. W swoim składzie posiadają magnez, cynk, potas, miedz, fosfor, wapń, żelazo, selen, wit. A, wit. z grupy B, a także wit. C, D i E. Warto je włączyć do naszej diety.
1 brokuł
1 opakowanie jajek przepiórczych (16 szt)
mała puszka kukurydzy
4 łyżki prażonego słonecznika
sól pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
kilka papryczek chili (u mnie marynowane piri piri)
Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie odstaw do wystudzenia. Jajka przepiórze ugotuj na twardo (ok. 2 min. od zagotowania się wody) i obierz.
Słonecznik upraż na suchej patelni na złoty kolor.
Przygotuj sos. Dwie łyżki majonezu wymieszaj z łyżką śmietany i łyżeczką musztardy.
Na talerz układaj kolejno: brokuł, jajka, kukurydzę, słonecznik i papryczki chili. Całość dopraw solą i pieprzem na koniec polej sosem.
Smacznego!
0 comments on “Sałatka z brokułem i jajkami przepiórczymi”Add yours →