Zupa z cukinii z kaszą kuskus

  • 2 średnie cukinie
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • korzeń pietruszki
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1,5 l wody
  • rozmaryn, curry, kurkuma
  • 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • 100 g serka topionego, śmietankowego
  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 125g kaszy kuskus
  • garść świeżej bazylii

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie jedną cukinię pokrój w kostkę, drugą zetrzyj na tarce. Gdy cebula zmięknie dodaj pokrojony drobno czosnek, po chwili także cukinię i startą na tarce pietruszkę. Podsmażaj ok. 10 min.

Warzywa przełóż do garnka i zalej 1,5 l wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, po pół łyżeczki curry i rozmarynu, szczyptę kurkumy, oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 min, aż cukinia zmięknie. Po tym czasie dodaj posiekaną, świeżą bazylię i natkę pietruszki.

Na koniec odlej trochę zupy do kubka i rozpuść w niej serek topiony (można zblendować), następnie dodaj do zupy.

Kaszę kuskus zalej osolonym wrzątkiem i przykryj na ok. 5 min, następnie wymieszaj i nałóż porcję do miski, następnie zalej zupą. Podawaj z tartym parmezanem i oliwą z oliwek.

Smacznego!

0 comments on “Zupa z cukinii z kaszą kuskusAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *