- 2 średnie cukinie
- 1/4 szkl. oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- korzeń pietruszki
- sól i pieprz, do smaku
- 1,5 l wody
- rozmaryn, curry, kurkuma
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- 100 g serka topionego, śmietankowego
- 1 szklanka świeżo startego parmezanu
- 125g kaszy kuskus
- garść świeżej bazylii
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie jedną cukinię pokrój w kostkę, drugą zetrzyj na tarce. Gdy cebula zmięknie dodaj pokrojony drobno czosnek, po chwili także cukinię i startą na tarce pietruszkę. Podsmażaj ok. 10 min.
Warzywa przełóż do garnka i zalej 1,5 l wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, po pół łyżeczki curry i rozmarynu, szczyptę kurkumy, oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 min, aż cukinia zmięknie. Po tym czasie dodaj posiekaną, świeżą bazylię i natkę pietruszki.
Na koniec odlej trochę zupy do kubka i rozpuść w niej serek topiony (można zblendować), następnie dodaj do zupy.
Kaszę kuskus zalej osolonym wrzątkiem i przykryj na ok. 5 min, następnie wymieszaj i nałóż porcję do miski, następnie zalej zupą. Podawaj z tartym parmezanem i oliwą z oliwek.
Smacznego!
0 comments on “Zupa z cukinii z kaszą kuskus”Add yours →