Takiego dżemu nie kupisz w sklepie 🙂
- 2 kg ciemnych winogron
- ok. 2 szklanek cukru trzcinowego
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka goździków
Winogrona umyj i umieść w szerokim garnku z grubszym dnem, a następnie zasyp 2 szklankami cukru trzcinowego i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok (można je wcześniej lekko rozgnieść).
Garnek postaw na ogniu i doprowadź jego zawartość do wrzenia. Dodaj kardamon i goździki. Zmniejsz ogień i smaż całość na małym ogniu ok. 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce się całkowicie rozpadną przetrzyj je przez sito, tak by zostały na nim tylko pestki i skórki.
Następnie powstały mus z winogron umieść z powrotem w szerokim garnku i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, ok. 3 godzin.
Jeśli konsystencja dżemu jest zbyt rzadka, dodaj pół opakowania żel-fixu i energicznie wymiaszaj.
Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć. Pasteryzuj w piekarniku nagrzanym na 120 stopni przez ok. 15 minut. Następnie wyjmij i odwróć słoiki do góry dnem, do wystygnięcia.
Smacznego!
0 comments on “Dżem z ciemnych winogron”Add yours →