Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania jest wypróbowany wielokrotnie. Powidła wychodzą gęste i pyszne. Warunek jest jeden NIE WOLNO ICH MIESZAĆ, bo gdy się zacznie trzeba już to robić cały czas.
-2,5 kg śliwek węgierek
-1 szkl. cukru
– 1 łyżka octu
Śliwki umyj, pozbaw pestek, przełóż do garnka z szerokim i grubym dnem, po czym wymieszaj z cukrem oraz octem. Zostaw na noc. Następnego dnia postaw garnek na małym ogniu (bez przykrycia) i smaż przez ok. 4- 5 godzin. Pamiętaj, aby nie mieszać ani razu.
Po tym czasie energicznie wymieszaj śliwki. Owoce się ładnie się rozpadną i powstaną gęste powidła, które od razu przełóż do słoików i odstaw do góry dnem. Nie trzeba ich pasteryzować.
Smacznego!
0 comments on “Powidła śliwkowe bez mieszania”Add yours →