Powidła śliwkowe bez mieszania

Przepis na powidła śliwkowe bez mieszania jest wypróbowany wielokrotnie. Powidła wychodzą gęste i pyszne. Warunek jest jeden NIE WOLNO ICH MIESZAĆ, bo gdy się zacznie trzeba już to robić cały czas.

-2,5 kg śliwek węgierek

-1 szkl. cukru

– 1 łyżka octu

Śliwki umyj, pozbaw pestek, przełóż do garnka z szerokim i grubym dnem, po czym wymieszaj z cukrem oraz octem. Zostaw na noc. Następnego dnia postaw garnek na małym ogniu (bez przykrycia) i smaż przez ok. 4- 5 godzin. Pamiętaj, aby nie mieszać ani razu.

Po tym czasie energicznie wymieszaj śliwki. Owoce się ładnie się rozpadną i powstaną gęste powidła, które od razu przełóż do słoików i odstaw do góry dnem. Nie trzeba ich pasteryzować.

Smacznego!

0 comments on “Powidła śliwkowe bez mieszaniaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *