Zupa krem z dyni

dynia hokkaido (moja ważyła ok. 3 kg)

3 średniej wielkości marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

2 cebule

5 ząbków czosnku

3 średniej wielkości ziemniaki

3 łyżki oleju

2 łyżki soku z cytyny

100 ml mleczka kokosowego

1 łyżeczka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, jedna łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, sól i pieprz do smaku

Do dekoracji:

prażone ziarna słonecznika

grzanki z chleba

pestki dyni

kilka listków bazylii

Do garna z szerokim dnem wlej olej i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do garnka wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (oprócz dyni). Zasmażaj całość ok. 5 minut. Po tym czasie do garnka wlej wodę tak, żeby przykryła warzywa. Gotuj 25 min.

Następnie do naczynia dodaj pokrojoną w kostkę dynię i znów dolej wody do poziomu warzyw. Gotuj do miękkości.

Po koniec dopraw zupę 1 łyżeczką papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, jedna łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, solą i pieprzem do smaku.

Gdy zupa przestygnie dodaj 100 ml mleczka kokosowego i 2 łyżki soku z cytryny, po czym zblenduj na gładki krem.

Smacznego!

0 comments on “Zupa krem z dyniAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *