dynia hokkaido (moja ważyła ok. 3 kg)
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytyny
100 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, jedna łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
prażone ziarna słonecznika
grzanki z chleba
pestki dyni
kilka listków bazylii
Do garna z szerokim dnem wlej olej i zeszklij cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do garnka wrzuć pokrojone w kostkę warzywa (oprócz dyni). Zasmażaj całość ok. 5 minut. Po tym czasie do garnka wlej wodę tak, żeby przykryła warzywa. Gotuj 25 min.
Następnie do naczynia dodaj pokrojoną w kostkę dynię i znów dolej wody do poziomu warzyw. Gotuj do miękkości.
Po koniec dopraw zupę 1 łyżeczką papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki papryki ostrej, jedna łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka imbiru, solą i pieprzem do smaku.
Gdy zupa przestygnie dodaj 100 ml mleczka kokosowego i 2 łyżki soku z cytryny, po czym zblenduj na gładki krem.
Smacznego!
0 comments on “Zupa krem z dyni”Add yours →