800 g papryczek chili pozbawionych gniazd nasiennych (u mnie piri piri, habanero, golden cayenne)
2 szklanki cukru
2 litry wody
20 ząbków czosnku
2 koncentraty pomidorowe (w sumie 400g)
10 łyżeczek soli
sok z 2 cytryn
1 szklanka octu spirytusowego
8 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 450 ml wody
WAŻNE: Papryką zajmuj się w rękawiczkach. Bez nich będą mocno piekły ręce.
Do przygotowania sosu potrzeba 1 kg papryczek. Na początku usuń z papryki gniazda nasienne. Po ich usunięciu zostanie ok. 800 gramów papryczek. Następnie paprykę zmiel w maszynce do mięsa.
Do gotującej się w garnku wody dodaj cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuści dodaj zmieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ocet. Całość gotuj kolejne 5 minut.
W 450 ml wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dodaj do sosu, aby ładnie się zagęścił.
Gorący sos przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.
Smacznego!
0 comments on “Ostry sos chili”Add yours →