Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
szczypta soli
5 łyżek cukru
100 g roztopionego masła
40 g drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
1 całe jajko
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Nadzienie:
400 g sera białego półtłustego
3 łyżki cukru
1 żółtko
400 g truskawek
Rozczyn:
Drożdże wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką mąki, a następnie przykryj i odstaw.
Mąkę wymieszaj z cukrem, szczyptą soli, dodaj jajko, mleko, rozczyn. Całość wymieszaj, po czym dodaj roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrób, aż przestanie lepić się do palców (jeśli trzeba podsyp mąką). Odstaw na ok. 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym ok. 30×50 cm., posmaruj serem i poukładaj pokrojone w kostkę truskawki.
Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na plastry ok. 3-4 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie układaj ściśle, w trakcie pieczenia ciasto urośnie i zlepi się). Zostaw chwilkę do wyrośnięcia. Z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C , na funkcji góra – dół, przez ok. 25 – 30 minut.
Z wierzchu możesz polać zawijaski lukrem.
Smacznego!
0 comments on “Drożdżowe zawijańce z serem i truskawkami”Add yours →