2 małe bakłażany
100 g sera feta
3 ząbki czosnku
2 jajka
6 -7 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Bakłażany obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar wody, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, sól, pieprz i ostrą paprykę. Całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz i lekko spłaszczaj każdy placek. Smaż na średnim ogniu do zarumienia. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę.
Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące placki podawaj z sosem jogurtowym (u mnie tzatziki) z dodatkiem koperku.
Smacznego!
0 comments on “Placki z bakłażana”Add yours →