Leczo

1 kg pomidorów malinowych

3 małe cukinie

2 papryki czerwone

2 papryki żółte

350 g kiełbasy (u mnie śląska)

100 g wędzonego boczku

4 ząbki czosnku

3 średnie cebule

4 łyżki oleju

przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, świeża bazylia i oregano.

Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażaj przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minut.

Kiełbasę i wędzony boczek pokrój w kostkę, dodaj do cebuli z czosnkiem i smaż przez ok. 10 minut, aż do zarumienienia.

W tym czasie przygotuj paprykę. Usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę ok. 2 cm. Cukinię przekrój na pół, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.

Podsmażoną kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek przełóż do szerokiego garnka i dodaj pokroją paprykę oraz cukinię. Całość wymieszaj i dopraw łyżką słodkiej papryki, łyżeczką papryki wędzonej, połową łyżeczki papryki ostrej, jedną łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu oraz łyżką ziół prowansalskich.

Następnie dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Całość duś pod przykryciem przez ok. 25-30 min., co jakiś czas mieszając. Kontroluj przy okazji, czy jest potrzeba dodania do leczo odrobiny passaty pomidorowej. Pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych listków bazylii i oregano.

Na koniec sprawdź smak dania. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

0 comments on “LeczoAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *