1 kg pomidorów malinowych
3 małe cukinie
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
350 g kiełbasy (u mnie śląska)
100 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
3 średnie cebule
4 łyżki oleju
przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, świeża bazylia i oregano.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażaj przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minut.
Kiełbasę i wędzony boczek pokrój w kostkę, dodaj do cebuli z czosnkiem i smaż przez ok. 10 minut, aż do zarumienienia.
W tym czasie przygotuj paprykę. Usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę ok. 2 cm. Cukinię przekrój na pół, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.
Podsmażoną kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek przełóż do szerokiego garnka i dodaj pokroją paprykę oraz cukinię. Całość wymieszaj i dopraw łyżką słodkiej papryki, łyżeczką papryki wędzonej, połową łyżeczki papryki ostrej, jedną łyżeczką soli, połową łyżeczki pieprzu oraz łyżką ziół prowansalskich.
Następnie dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Całość duś pod przykryciem przez ok. 25-30 min., co jakiś czas mieszając. Kontroluj przy okazji, czy jest potrzeba dodania do leczo odrobiny passaty pomidorowej. Pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych listków bazylii i oregano.
Na koniec sprawdź smak dania. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
0 comments on “Leczo”Add yours →