Łosoś na warzywnym chruście ze szparagami

500 g filetu z łososia

2 ząbki czosnku

łyżka masła

sól, pieprz

cytryna lub limonka

świeże zioła: tymianek, rozmaryn

oliwa z oliwek

pęczek szparagów

1 marchewka

1 burak

0,5 selera

Rybę delikatnie umyj i osusz. Z obu stron oprósz solą morską i pieprzem. Filet ułóż skórą do dołu w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Z wierzchu natrzyj rybę masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na samą górę połóż świeże zioła i plastry cytryny. Całość zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez ok. 25 min.

Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odłam części nienadające się do zjedzenia, następnie skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw rozmarynem, pieprzem i solą. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 20 min.

Chrust z warzyw.

Warzywa (seler, burak, marchew) zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do momentu, aż z warzyw odparuje cała woda i staną się chrupiące.

Smacznego!

0 comments on “Łosoś na warzywnym chruście ze szparagamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *