Panna Cotta

200 ml śmietanki 30 %


200 ml mleka


4 łyżki cukru waniliowego


2 płaskie łyżki żelatyny


50 ml wody

Mus


100 g truskawek


100 g borówek


2 łyżki soku z cytryny


1 łyżeczka cukru

Do małej miski wlej 50 ml wody. Dodaj dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość zamieszaj i odstaw, żeby żelatyna napęczniała.

Do rondelka wlej 200 ml mleka i tyle samo śmietanki słodkiej 30 %. Wsyp cukier waniliowy (u mnie z prawdziwą wanilią). Wszystko zacznij podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia cukru. Mleko powinno się prawie zagotować. Wówczas zdejmij rondelek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.

Jeszcze gorące mleko przelej do naczynek. Mogą być ceramiczne lub silikonowe. Deser umieść w lodówce do całkowitego stężenia. Po 2-3 godzinach będzie można go podawać.

W międzyczasie przygotuj mus. Truskawki i borówki umieść w blenderze, dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie zmiksuj.

Po wyjęciu z lodówki foremki z deserem umieść na chwilę w misce z wrzątkiem. Będzie wtedy łatwo przełożyć go na talerz. Polej po wierzchu owocowym musem.

Smacznego!

0 comments on “Panna CottaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *