200 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka
4 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki żelatyny
50 ml wody
Mus
100 g truskawek
100 g borówek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Do małej miski wlej 50 ml wody. Dodaj dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość zamieszaj i odstaw, żeby żelatyna napęczniała.
Do rondelka wlej 200 ml mleka i tyle samo śmietanki słodkiej 30 %. Wsyp cukier waniliowy (u mnie z prawdziwą wanilią). Wszystko zacznij podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia cukru. Mleko powinno się prawie zagotować. Wówczas zdejmij rondelek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
Jeszcze gorące mleko przelej do naczynek. Mogą być ceramiczne lub silikonowe. Deser umieść w lodówce do całkowitego stężenia. Po 2-3 godzinach będzie można go podawać.
W międzyczasie przygotuj mus. Truskawki i borówki umieść w blenderze, dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie zmiksuj.
Po wyjęciu z lodówki foremki z deserem umieść na chwilę w misce z wrzątkiem. Będzie wtedy łatwo przełożyć go na talerz. Polej po wierzchu owocowym musem.
Smacznego!
0 comments on “Panna Cotta”Add yours →