Masa serowa
500 gramów serka mascarpone
700 gramów jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru pudru
5 płaskich łyżek żelatyny
10 łyżek zimnej wody
Spód ciasta
250 gramów kakaowych herbatników
80 gramów masła
Mus truskawkowy
500 gramów truskawek
2 galaretki truskawkowe
Herbatniki rozdrób w blenderze, dodaj roztopione i przestudzone masło, następnie całość wymieszaj, aż powstanie konsystencja „mokrego piasku”. Tak przygotowaną masę herbatnikową przełóż do tortownicy (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij ręką i wstaw do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj masę truskawkową. Truskawki rozdrobnij w blenderze i zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wyłącz gaz i wsyp 1,5 opakowania galaretki truskawkowej i dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę serową. Wymieszaj w misce mascarpone z cukrem pudrem do połączenia składników. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu greckiego i zmiksuj na gładką masę.
Żelatynę wsyp do szklanki, zalej 10 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw, aby spęczniała. Po chwili, rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej. Gdy już będzie płynna, dodaj kilka łyżek masy serowej, aby ją zahartować, a następnie cienkim strumieniem wlej do masy serowej, ciągle miksując do połączenia składników.
Masę serową wyłóż na herbatniki i schłódź w lodówce. Po tym jak stężeje, wylej na nią gęstniejący mus truskawkowy. Pozostaw w lodówce, aby ciasto się schłodziło. Pół opakowania galaretki, które zostało, rozpuść w 150 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Schłodzone ciasto udekoruj truskawkami i po wierzchu polej tężejącą galaretką.
0 comments on “Sernik na zimno z truskawkami”Add yours →