Mamy dla Was przepis na pieczywo własnej roboty
550 g mąki pszennej
250 ml mleka w temp. pokojowej
50 g rozpuszczonego ostudzonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 op. suchych drożdży
Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do suchych składników. Dodać do wszystkiego mleko i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto ponownie, krótko zagnieść,a następnie uformować niewielkie kulki (wyjdzie ok. 8 bułeczek), lekko spłaszczyć, naciąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami wedle upodobania. Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia). Przestudzić i smacznie wcinać.
0 comments on “Domowe bułeczki na mleku”Add yours →