200 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka
4 łyżki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki żelatyny
50 ml wody
250 g malin
1 galaretka malinowa
łyżka sok z cytryny
1 łyżka cukru
Do małej miski wlej 50 ml wody. Dodaj dwie płaskie łyżki żelatyny. Całość zamieszaj i odstaw, żeby żelatyna napęczniała.
Do rondelka wlej 200 ml mleka i tyle samo śmietanki słodkiej 30 %. Wsyp cukier waniliowy (u mnie z prawdziwą wanilią). Wszystko zacznij podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia cukru. Mleko powinno się prawie zagotować. Wówczas zdejmij rondelek z palnika i dodaj napęczniałą żelatynę, następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia. Jeszcze gorące mleko przelej do foremek w kształcie serc i włóż do lodówki.
W 250 ml gorącej wody rozpuść galaretkę malinową. Ją także przelej do takich samych foremek i wstaw do lodówki.
Po 2-3 godzinach foremki z deserem umieść na chwilę w rondelku z wrzątkiem (na 2-3 sekundy) i po kolei wyjmuj serca. Możesz najpierw na talerzu ułożyć serce z galaretki, a na wierzch położyć panna cottę.
Maliny zblenduj z cukrem i sokiem z cytryny i polej deser według uznania. Ja udekorowałam serca napisami z czekolady.
Smacznego!
0 comments on “Walentynkowy deser w kształcie serca”Add yours →