Zupa krem z pieczonych buraków

5 średnich upieczonych buraków

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

2 łyżki skoku z limonki

2 cm imbiru

400 ml mleka kokosowego

1,5 szklanki bulionu warzywnego

sól, pieprz, papryka ostra, szczypta cukru

Buraki umyj, owiń folią aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodporny i piecz w piekarnik, nagrzanym na 200 stopni, przez ok. 1 godzinę.

Upieczone i obrane buraki pokrój w kostkę ( jednego odłóż w całości, wykorzystasz go na koniec). W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Samaż ok. 1 min. Dodaj buraki, mleko i bulion. Gotuj przez 15 min. na małym ogniu.

Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, szczyptą cukru i sokiem z limonki. Buraka, który został pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy.

Zupę podgrzej, nalej do miseczek, posyp sezamem i siemieniem lnianym oraz udekoruj listkami bazylii.

Smacznego!

0 comments on “Zupa krem z pieczonych burakówAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *