5 średnich upieczonych buraków
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki skoku z limonki
2 cm imbiru
400 ml mleka kokosowego
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, papryka ostra, szczypta cukru
Buraki umyj, owiń folią aluminiową, ułóż w naczyniu żaroodporny i piecz w piekarnik, nagrzanym na 200 stopni, przez ok. 1 godzinę.
Upieczone i obrane buraki pokrój w kostkę ( jednego odłóż w całości, wykorzystasz go na koniec). W garnku z grubszym dnem rozgrzej oliwę, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Samaż ok. 1 min. Dodaj buraki, mleko i bulion. Gotuj przez 15 min. na małym ogniu.
Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, szczyptą cukru i sokiem z limonki. Buraka, który został pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zupy.
Zupę podgrzej, nalej do miseczek, posyp sezamem i siemieniem lnianym oraz udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
0 comments on “Zupa krem z pieczonych buraków”Add yours →